Stolní hořčičný olej (0% kys. erukové) – nejzdravější olej

   

     Stolní hořčičný olej Uncle Roy’s má antibakteriální a antimykotické účinky. Pravidelné používání snižuje riziko srdečního infarktu, pomáhá snížit „špatný“ cholesterol a zvýšit „dobrý“ cholesterol. Díky vhodnému poměru Omega-3 a Omega-6 je náš stolní hořčičný olej dobrou volbou pro udržení zdraví a snížení pravděpodobnosti kardiovaskulárních onemocnění. (Ostatní hořčičné oleje na českém trhu obsahují kyselinu erukovou a nejsou určeny pro potravinářské účely! - viz níže.)

Pro vstup do obchodu klikněte na odkaz níže:

E-shop Uncle Roy's - Hořčičný olej

     Uncle Roy’s je jediný evropský importér a distributor jedinečného stolního hořčičného oleje s nulovým obsahem kyseliny erukové. Vyrabí se v Novém Jižním Walesu v jediné farmě na světě. Hořčičný olej Uncle Roy's je extra virgin (panenský), za studena lisovaný. Hodí se do salátů, na pečení, jako dip, výtečný je na smažení. Obě jeho verze získaly nejprestižnější gastronomické ocenění GREAT TASTE AWARD.

     Stolní hořčičný olej Uncle Roy’s má vysoký obsah vitaminu E (15 ml = 40% doporučené denní dávky), obsahuje 32% omega-6 nenasycených mastných kyselin, což je největší podíl ze všech stolních olejů (pro porovnání: řepný olej obsahuje 21% a olivový 9%). Konopný nebo lněný olej např. obsahuje větší podíl nenasycených omega-3 kyselin, ale díky nízkému podílu omega-6 nenasycených mastných kyselin dokáže lidské tělo zužitkovat omega-3 pouze v menší míře. Hořčičný olej má oproti tomu perfektní podíl mezi omega-9, omega-6, omega-3 nenasycených mastných kyselin v poměru 3:2:1.

     Stolní hořčičný olej Uncle Roy’snejmenší podíl nasycených mastných kyselin ze všech stolních olejů (6%), např. řepný olej jich obsahuje 7% a olivový 14%. Je velmi vhodný na smažení – má vysokou tepelnou stabilitu, tzv. smoke point - teplotu, při níž se začne olej tepelně rozkládat. Má dlouhou životnost, nemusí se skladovat v chladu a nežlukne jako lněný olej. Není geneticky upravenou potravinou. Dále obsahuje vitaminy A, D a beta-karoten.

     V sedmdesátých letech minulého století se zjistilo, že hořčičný olej obsahuje 20 – 50% kyseliny erukové, která má nepříznivý vliv na člověka, proto se hořčičný olej zakázal používat pro potravinářské účely a povoleno ho bylo užívat pouze zevně na masáže apod.

     Povolený podíl kyseliny erukové v olejích může být v Evropě maximálně 5%, v USA 2%. V běžně nabízených hořčičných olejích je vyšší podíl kyseliny erukové, a nemohou se tedy používat jako stolní oleje. Proto australský institut The Commonwealth Scientific & Industrial Organisation vyvinul unikátní hořčičný olej s nulovým obsahem kyseliny erukové, s tím zároveň zvýšil obsah omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin a snížil podíl nasycených mastných kyselin.

     V roce 1989 se poprvé podařilo komerčně vyrobit hořčičný olej pro potravinářské účely. Nejdůležitější fází výroby je samotné lisování, které má dvě části. V první části je lisován lehký olej maslovo-oříškové chuti. V druhé ostrý olej s typickou pikantní hořčičnou chutí.

     Dodnes je Kaye Weatherall z Nového Jižního Walesu jediným výrobcem stolního hořčičného oleje a firma Uncle Roy’s jeho jediným evropským distributorem, zároveň ho ale používá i při výrobě svých oceňovaných produktů jako je Dressing One & Only – vítěze GREAT TASTE AWARD.

   

                                            



Copyright uncleroys.cz © 2017